22 d’agost 2010

Actuació de FM de Gràcia — La Malla

Actuació de Festa Major a Gràcia, en què els amfitrions descarreguen el cinquè carro gros de l'any, els Xicots el desmunten i els Xiquets de Tarragona van a mig gas —mentre que, d'altra banda, a Igualada, la Jove de Tarragona descarregava el tres i el quatre de nou.

Després d'una setmana llarga de festes, la Vila de Gràcia es llevava diumenge sota un sol aclaparador genuí d'agost. Eren les dotze a plaça i el públic, lànguidament, anava ocupant cada centímetre quadrat d'ombra disponible. A causa de la coincidència amb altres diades fortes, com la d'Igualada i la de l'Arboç, a la plaça de la Vila hi predominaven els turistes. A mesura que avançaven les rondes, tanmateix, els turistes es feien fonedissos i anaven quedant només els rodaplaces castellers que havien decidit romandre a Barcelona.

Les colles entraven a plaça per un lateral amb els respectius pilars caminats, que havien d'obrir-se pas entre els espectadors acampats a l'ombra de la Casa de la Vila. Els primers d'actuar eren els amfitrions, que van començar amb una torre de set força maca que a la descarregada va perdre una mica les mides i va tremolar un pèl, tremolor sempre sota control. Els graciencs, a segona ronda, encaraven el principal repte del dia, el cinquè quatre de vuit de la temporada, tot un rècord per als blaus que els ha permès d'entrar folgadament al selecte grup que anirà al Concurs i que, d'altra banda, els fa somniar en el tres de vuit, castell que no estava prou madur per aquest diumenge i que mai no han assolit en la seva història. A tercera ronda van despatxar el cinc de set, que va mostrar una gran harmonia de mides i de tempo i un domini excepcional de l'estructura.

Els segons en l'ordre d'actuació eren els Xicots de Vilafranca, que no passen pas pel seu millor moment per raons diverses. Com els companys de Gràcia, començaven amb la torre de set, que es va obrir força ja d'entrada i que va caldre defensar amb una certa intensitat. Esgarrifances d'emoció travessaven les ànimes dels estrangers, emocions que es van decuplicar en el següent castell dels vilafranquins, el quatre de vuit. El primer peu va ser desmuntat enmig d'un "Oh!" general de desolació; al segon peu el carro gros es va alçar amb mides nefastes i amb uns quints molt i molt tancats. Amb dosos col·locats i aixecador i enxaneta per allà dalt, el cap de colla els va fer baixar amb on seny, perquè allò amenaçava llenya imminent. Mentre es desmuntava, els quints feien mans i mànigues per no acabar caient i els terços miraven d'aturar el moviment. A repetició, el cinc de set, que també exhibia mides molt dolentes i que també va caldre defensar amb força, però que finalment va reeixir i va merèixer una gran ovació de la plaça. Van plegar amb el quatre de set amb agulla, que a diferència de la resta de les seves construccions es va bastir i enllestir amb gran facilitat i bon ofici.

La tercera colla eren els Xiquets de Tarragona, que després d'un Sant Magí remullat i amb el primer tres de nou de l'any carregat, pujaven a la Vila de Gràcia una mica a mig gas. Començaven amb el quatre de set amb agulla, descarregat amb solvència, amb un quatre un pèl desmanegat i un pilar sòlid com una columna de marbre. El cinc de set de la segona ronda també va ostentar qualitats marmòries: gran fermesa i quietud, de postal, semblant al de Gràcia. Van acabar amb el quatre de set, que com és natural no va presentar cap mena de batalla i que va ser despatxat en un tres i no res.

Entretant, de turistes amb prou feines no en quedaven, i degut a la trajectòria del sol l'ombra de la Casa de la Vila ja gairebé només cobria les pinyes de les colles i, per tant, era possible acostar-se amb facilitat als pilars de comiat, que van fer totes tres colles simultàniament. Els Castellers de la Vila de Gràcia van fer dos pilars de cinc; els Xicots, un de girat a la dreta i a l'esquerra, mentre que per la seva banda els Xiquets finalitzaven amb un vano de cinc esplèndid.

Castellers de la Vila de Gràcia: P4cam, 2d7, 4d8, 5d7, 2P5
Xicots de Vilafranca: P4cam, 2d7, id4d8, 5d7, 4d7a, P5
Xiquets de Tarragona: P4cam, 4d7a, 5d7, 4d7, vano5