29 d’abril 2012

2012, FM de la Sagrada Família

A les dotze del migdia, al carrer Marina, davant la façana del Naixement, els Castellers de la Sagrada Família es disposaven a encetar la seva millor Festa Major de la història. En efecte, en aquests deu anys, en què les han vistes de tots colors, els verds han dut a plaça el seu tercer 5de7 de la història, tot just el primer de l'any. Aquest 5de7, segons hem vist, s'ha enfilat fort però amb un cert bellugueig a la rengla, que s'ha parat prou bé i amb molta corda. En primera ronda havien portat el 4de7a, que ja havien fet per Santa Eulàlia, i és que la colla va molt forta i ha evolucionat moltíssim aquests darrers temps: quan els vam veure pel Concurset de Torredembarra, la seva millor actuació fins al dia d'avui, ens van donar una boníssima impressió. Aquest 4de7a es va completar sense gaires problemes, potser una mica lent; en tercera ronda van descarregar un 3de7 sense història coneguda que en sapiguem. Per plegar, un vano de 5 que rubricava un inici de temporada immillorable per als de la Sagrada Família, que sembla que tinguin força camp per córrer.

DSC00478


Probablement, els segons en l'ordre d'actuació eren els Castellers de Sants, que volien dur-hi les mateixes construccions que una setmana abans a Sitges. De fet, el 3de8 amb què començaven, segons l'estadístic del món casteller (@castellistica) era el castell de més dificultat provat mai per festes de la Sagrada Família (fins ara era el 2de7). Aquest 3de8, que va pujar al segon peu, va anar com oli en un llum, rodonet però sembla que bellugadís per la banda de terços; de forma similar, el 4de8, també molt fort, i descarregat sense gaires complicacions, tenia algun problema de mides pel mateix pis. El 5de7 amb què han clos rondes, resolt molt folgadament, donava pas a un vano de 5 que ha quedat en carregat en caure el pilar del mig, que tanmateix no he vist: sembla que a terços ha cedit. (segons llegeixo a Twitter, sembla que han caigut de dret a terra)

DSC00492


Els tercers eren la Joves de Valls, una colla que em cau força bé però que no acaba mai d'aixecar el vol. Han hagut de desmuntar el 4de8 amb què començaven perquè, d'una banda, el castell estava molt desfet de mides, mentre que de l'altra l'acotxadora pujava molt a poc a poc. Quan per fi arribava a quints i es disposava a enfilar dosos, el van fer baixar perquè no pintava gens bé. Amb tot, en repetició, i malgrat que els mateixos errors es reproduïen novament, la canalla, més ràpida, va permetre de mantenir la construcció, que es va descarregar en un balandreig força esparverant. En segona ronda descarregaven el 3de8, però, amb una facilitat insultant, de manera que gairebé no semblava la mateixa colla. Per acabar, un 5de7 sense complicacions gaire destacables, més un vano de 5 d'allò més plàcid.

DSC00482


I els quarts, els Xiquets de Tarragona, també portaven en cartera el 4de8, també el segon de l'any, que pujava al segon peu i amb molt bones mides, diuen que potser el millor de l'actuació. Això ho feien en segona rodna; en primera, un 5de7 molt maco, i en tercera el 4de7a que, evidentment, tampoc no va suposar cap problema. Van afegir-hi també un vano de 5.

DSC00494


Doncs això ha estat l'actuació que he vist, més o menys distret, davant la Sagrada Família, amb tot de guiris mirant els castells i aplaudint-los molt abans que es fes l'aleta entre expressions plurilingües de sorpresa i exclamació. Per la meva part, he estat avui una mica més badoc que de costum, sense gaires ganes de parlar, atordit pel vent, pel sol inclement, per la gentada i per tot plegat. Així que res, bona nit.

Fotos.

@CastellersSAFA 4d7A 5d7 3d7 V5
@borinots 3d8 4d8 5d7 V5c
@JovesValls id-4d8 4d8 3d8 5d7 V5
@xiquetstgn 5d7 4d8 4d7A V5