20 de setembre 2009

Per a Falques

HISTÒRICA FESTA MAJOR D’ESPLUGUES PER ANAR FENT

Aquest diumenge els Cargolins celebraven la seva XVI diada en l'any que fan 15 anys. Per tal de celebrar-ho van convidar tres de les colles més en forma del panorama casteller, els Minyons de Terrassa, els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Sants, totes tres colles de 9, una setmana abans de la Mercè. Pel que fa als Cargolins, ha estat la seva millor actuació de la història.

Els primers d'actuar han estat els Capgrossos de Mataró. Els del Maresme, que havien tingut uns assajos dolents aquesta setmana, plantejaven una actuació de preparació per prendre embranzida per aquesta segona part de la temporada, que ha començat amb algun dubte. Han engegat amb un cinc de set del qual és impossible remarcar res que no sigui que l'han fet completament folgats sense cap mena de problema; bufar i fer ampolles. Del carro gros amb què han continuat se'n podria dir ben bé el mateix: perfecte, potser un xic xuclat de dalt. Han seguit amb el quatre de set amb l'agulla, que també han descarregat sense maldecaps, trencacolls ni maltempsades importuns. Perquè els Capgrossos tenen molt de potencial i quan agafin més inèrcia han de seguir tirant molt més amunt.

En segon lloc en l'ordre d'actuació els amfitrions han parlat. Els Castellers d'Esplugues estan en el millor moment de forma de la història i han assolit també el millor registre de la història amb tres castells de set i mig. Els espluguins han encarat la jornada amb el cinc de set que, segons diuen, ha estat el millor de la temporada, flors i violes. El quatre amb agulla que han plantat tot seguit ha presentat més problemes a l'estructura del quatre, que ha calgut defensar amb braó, però en general també ha estat oli en un llum. Tot seguit han abordat un castell inèdit per a ells, el tres de set amb agulla, que de mides potser ha semblat un pèl estirat i el pilar del qual a segons ha bellugat una mica, però que ha anat bé i que ha estat celebrat com una gesta titànica. Amb aquest ja són cinc els castells de gamma alta de 7 que han completat enguany uns Castellers d'Esplugues exultants.

Després dels Cargolins era el torn dels Minyons de Terrassa, tot just agafant rodatge, però més en forma que els companys mataronins. Han enfilat un cinc de vuit perfecte però una mica bellugat a la descarregada que en tot cas ha estat una catedralassa espaterrant. Un dos de vuit folrat ha esverat lleument la plaça per moviments perillosos a terços i folre (que tronc i pinya han aturat amb frèndol incombustible). La plaça d'Esplugues, que no entén massa de castells, ha vibrat emocionada davant la primera torre folrada dels vallesans enguany. Els Minyons han plegat rondes amb el tres de vuit, castell que amb la passada de l'enxaneta s'ha destarotat una mica i que s'ha tancat per dalt però que sense més incidències s'ha descarregat reeixidament i joiosa.

Els darrers eren els Castellers de Sants, que han presentat un quatre de vuit per començar que no ha estat massa maco ni massa bell de mides en cap pis, però que ha acabat bé sense periclitar en cap moment. Tot seguit han fet com Minyons i han muntat el dos de vuit, esplèndid però amb un rengle més alt que l'altre que, potser, ha estat la causa d'un cert bellugueig intranscendent. Per acabar han brandat també el mateix argument que Minyons, un tres de vuit que, aquest cop sí, ha estat dolç com una rialla al cel gris.

Bé, i després de tot plegat les colles feien pilars, que són importants també. Els Minyons de Terrassa han alçat el pilar de sis, poderós com una espasa al vent però un pèl bellugat a la motxilla a la descarregada. Tot seguit, Sants i Capgrossos han desplegat un vano de cinc cadascú, amb el qual han acomiadat la plaça. Els Cargolins també han descarregat un pilar de cinc, que han fet amb una enxaneta nova a causa d'un incident ocular intempestiu del seu enxaneta habitual.

En conclusió, podríem dir que si bé per a les tres colles grans aquest diumenge ha estat més aviat una diada tranquil•leta que els ha de servir per recuperar rodatge de cara al tram més important de temporada, i que en aquest sentit ha estat un èxit, pel que fa a la colla petita, els Castellers d'Esplugues, que han sortit amb l'actuació de menys valor segons la puntuació del Concurs, ha estat la colla més satisfeta d'una diada per a ella històrica en què, per primer cop, ha assolit tres castells de set i mig en un sol dia, una cosa impensable fins fa quatre dies. Cal destacar la primera torre de vuit dels Minyons i la millor actuació de l’any de Sants amb tres castells de vuit. I aviam si totes quatre colles segueixen progressant.

Capgrossos de Mataró: 5de7, 4de8, id4de7a, 4de7a, vano5
Castellers d'Esplugues: 5de7, 4de7a, 3de7a, Pde5, 3Pde4 balcó
Minyons de Terrassa: 5de8, 2de8f, 3de8, Pde6
Castellers de Sants: 4de8, 2de8f, 3de8, vano5