18 de març 2012

Assemblea General Ordinària, 2012

Ahir Assemblea de la Colla. Després d'un hivern molt mogut amb molts temes oberts que encara no s'han tancat completament ni de bon tros —n'hi ha un bon munt d'oberts encara—, alguns dels quals força importants per a la Colla, vem iniciar, potser, una nova etapa molt més seriosa pel que fa a organització interna, reflex del que sempre anem dient que és la «maduració de la Colla».

Seguint el decurs de l'Assemblea, la primera novetat va ser l'equip de «fitxatge» abans d'entrar a la sala de votacions/bar. Hi havia sis persones recollint les dades dels assistents per actualitzar el cens (fins ara no n'havíem tingut cap mínimament decent), amb foto inclosa per fer la fitxa, etc. Això no és només un tema tècnic de secretaria, sinó que té moltes més repercusions, com veurem més endavant...

L'Assemblea va començar com sempre, tard, i amb l'aprovació de l'acta anterior i els comptes. Aleshores el President va fer la seva valoració de la temporada, que es redueix a increment d'activitats del 2011 és igual a molta més vitalitat de la Colla, que encara anirà a molt més. Tot seguit, el Cap de Colla va fer la valoració tècnica, que es resumeix en molts 5de7 és igual a regularitat i gran volum de gent, però en cal més per seguir anant cada cop a millors actuacions i assolir reptes com el 4de8, que hem de tancar bé a assaig: sou valtros qui aconseguireu els reptes. Llavors, després d'un prec o pregunta, van començar els dos temes forts que podrien haver estat molt feixucs però que van passar ràpid.

Reglament de Règim Intern. La Sílvia va explicar per què s'ha fet i en va resumir els objectius: tenir un cens de la Colla actualitzat, definir les funcions dels càrrecs, i presentar un projecte comú de Junta i Tècnica que vagi plegada durant dos anys, no pas com fins ara. Es van presentar les tres esmenes del text que havien arribat: el doble gènere dels càrrecs (J.Figueras), el dret, no deure, de participar en les activitats de la Colla (Ferran) i la possibilitat del vot delegat (Àlex Z.). El Reglament es va aprovar per unanimitat amb la primera i tercera esmena, mentre que la segona també es va acceptar, votant-la per separat, i amb una majoria molt àmplia (35-9).

Pel que fa a aquest tema, i com que jo ja sé la importància que té el Reglament, i dir-m'ho a mi (que sóc l'únic que llegeixo això) és una mica estúpid. En tot cas, la candidatura conjunta és una estratègia per evitar el que ha estat passant entre el President i el Cap de Colla, que no s'entenien gens i estaven, sobretot des de la Tècnica, treptijant el terreny de la Junta. El Reglament també inclou la definició de castellers actius, inactius i col·laboradors, cosa que obliga a fer un cens i determina qui és casteller i qui no ho és, qui té drets i deures i qui no pot venir a l'Assemblea, etc: amb això som una associació diguem-ne seriosa, no com fins ara, que era un campi qui pugui. L'establiment de la figura del soci col·laborador institucionalitza la qüestió «quota», que aviam si aquest any va millor que el passat (hi pots comptar...). A més, hi hi ha tot de petits detalls, a banda dels grossos, que fan que per fi la Colla tingui una mena d'ADN amb cara i ulls, que ens ha de permetre créixer més i millor.

Concurs de Castells. Votàvem la participació o no en aquesta mena d'esdeveniments. El President va introduir el tema i el Cap de Colla va explicar-ho amb més detall. La idea és que hi anem segons la «filosofia» de la Colla i que malgrat la flaire esportivista del certamen nosaltres no farem cap cosa que no faríem en un altre indret; tot amb tot, els avantatges són molt més que no pas els inconvenients. Va haver-hi un petit debat sobre això, i a banda del resultat de la votació —que estava mastegada—, la gràcia va ser que va haver-hi un petit debat casteller, cosa gairebé inèdita en una Assemblea, que jo recordi, que unit al petit debat d'esmenes del Reglament, va mostrar també que la Colla ha madurat. La votació, a mà alçada, va ser 48 a favor, 8 en contra i 6 en blanc.

Jo, particularment, i tot i que no vaig piular, estic bastant en contra del concepte «Concurs». Si les colles no hi van a competir, que en diguin «Trobada de Colles» o «Biennal Castellera de Tarragona» o com vulguin. Si acceptem que «és un concurs», és a dir, que hem de quedar per davant o per damunt de Moixiganguers, per exemple; trair l'esperit del Concurs per no trair l'esperit de la Colla o de l'eteri món casteller, em sembla una incoherència com una casa de pagès, oi més tenint en compte que sí que hi ha colles i sí que hi ha una part del món casteller que pressionen perquè els castells siguin cada cop més un esport, amb tot el que implica: tractament mediàtic, esperit competitiu per damunt d'altres valors, classificacions, lèxic, etc. Vull dir que és una qüestió de concepte: anant-hi no fem només un favor a la Colla a curt termini, sinó que contribuïm a estendre una visió dels castells que a mitjà o llarg termini ens pot tornar com un boomerang. Però això, com es pot dir en una Assemblea en què la meitat dels membres porten un màxim de dos anys a la Colla o no hi pensen mai gaire, mentre que l'altra et qualifica de «hippy de merda» a l'estil de Minyons de Terrassa? Doncs mira, segurament no tinc raó, i ens podem empassar les conviccions un cop a la vida (total, ens passem tota la vida fent concessions a tort i a dret, i això en cas que en tinguem alguna), però jo no puc estar d'acord amb això de cap manera. Després alguns em retreuen que Minyons va a competir a Sang Fèlix (això és una demagògia infinita, per molt que se citi el Nani Matas) o que a Valls, el bressol casteller, sempre han anat a sang i fetge (però una cosa és la rivalitat, exacerbada en determinats moments de l'any, i una altra és un Concurs). En fi, no em vull allargar més.

Després d'això el President va presentar l'equip directiu per a aquest any: només serà durant un any, perquè l'any vinent ja entrarà en vigor l'actual Reglament (no és operatiu fins que no s'aprova l'acta de l'Assemblea, que solem fer en la de la temporada següent). El 2013 ja anirà Tècnica i Junta plegada. El que deia el President no ho vaig apuntar; va presentar els objectius generals i cada cap d'àrea (jo sóc de comunicació) va desgranar els objectius particulars. Jo vaig haver de sortir a parlar, cosa que no m'agrada gens, però per sort ho duia escrit. Era el primer cop que sortíem cada cap d'àrea a recitar la nostra lliçó, cosa que feia que el projecte comú tingués molta més consistència i que el President no semblés tan solitari. Trobo que va ser un altre signe de la maduresa de la Colla. La nova Junta va quedar aprovada amb només vuit vots en contra.

En acabat vem veure el Barça, però vem estar molta estona comentant l'Assemblea. I va haver-hi el moment tens quan un membre eixelebrat de la Colla es va queixar perquè apareix a la Revista una informació sobre el Pla Caufec.

I avui he tingut somnis molt estranys.