08 de juny 2023

2023 Diada del Local

La setmana que tocava parlar de la Diada del Local no em venia gens de gust escriure per raons diverses i per tant no ho vaig fer, de manera que ara n'escric quatre gargots bàsicament perquè quan fem la revista tingui alguna cosa on agafar-me, a banda dels vídeos que penja puntualment el Ramsès, el nostre faraó de les telecomunicacions.

La Diada del Local pren el relleu de l'anterior Dia de la Colla, que vem començar a fer fa alguns anys amb concerts al Pou d'en Fèlix i gresca i xerinola tot el dia. Tot va canviant, però el que no canvia és la solitud dels castells davant la plaça dura que ens regala el nostre benamat consistori, sigui la pista vermella del Pou, la plaça de Catalunya o el nou parc dels Records, situat al costat del nostre local, és a dir, enmig d'un polígon industrial, on no hi passa ningú i on han tingut la sensibilitat de posar-hi quatre arbres esquifits. Encara rai que aquest any la calor forta encara no ha arribat.

Diada del Local dels Castellers d'Esplugues

Al matí s'havien anat fent coses, com un concert de gralles i activitats per a la canalla; la veritat és que em vaig llevar tard, vaig dinar a casa i vaig arribar a la Closca una mica a l'hora de les malaguanyades partides de botifarra, o sigui que encara traient-me la son de les orelles vaig anar una mica amunt i avall, parlant amb aquest i amb aquell, fins a les sis, hora de l'actuació amb Borinots, Safa i Sitges. Algú se'n fotia de l'afluència de públic a plaça...

Després dels pilarets d'entrada sortíem de 5de7, el primer de l'any. I què us en diré? Doncs poca cosa, estava de lateral a la plena del tres, a la banda de la rengla, i no hi vaig veure gaire cosa. I com que ha passat més d'una setmana, tampoc no recordo exactament què vaig notar —més enllà del galliner típic dels cincs, la velocitat cançonera habitual, que no estava especialment còmode i que se sentien nervis de dalt—, però em van dir que el tres estava prou bé i que a la torre sí que havien patit una mica. Hi ha un vídeo a Twitter que sembla que ho corrobora:

La Nina ens va fer aquesta foto, on es veu el desert de gent i per quarts una mica estrany al tres, i la Lídia en primer pla retratant també el panorama:

Diada del Local dels Castellers d'Esplugues

La de la Lídia és aquesta, que és si fa no fa igual que l'anterior, però de més a prop:

Diada del Local dels Castellers d'Esplugues

A les fotos sempre surten parats, els castells. Les altres colles anaven fent els seus castells —Borinots hi va estrenar el 3 o el 4 de 8, ara no sé quin dels dos— i nosaltres hi vam tornar amb el 4de7 amb agulla, on vaig tornar a entrar de lateral al pilar del mig i on vaig tornar a no veure-hi res. Aquest cop vem entrar alhora els dos laterals i res, sembla que va anar força bé, el pilar prou parat, ves a saber, quina merda de chronista que us heu buscat.

Diada del Local dels Castellers d'Esplugues

Això és el quatre carregat, i amb el pilar tot dret tenim aquesta foto de cul amb belles vistes als laboratoris Salvat, i l'Espada pul·lulant per allà:

Diada del Local dels Castellers d'Esplugues

Quan els tocava als Borinots, que eren els últims en l'ordre d'actuació, van "passar" ronda sembla que perquè els faltava algú —era el 3de8, devia ser el castell que estrenaven— i vem anar pel 4de7, que res, ves a saber, també. Aquí el teniu:

Diada del Local dels Castellers d'Esplugues

Vem acabar amb un vano de 5, el primer de l'any, i apa, ja podíem anar fent cap a la Closca a trascolar suc d'ordi fermentat. Diria que al pilar de cinc es va reestrenar l'Adri de segon, després d'uns quants anys de no fer-ho, però ves a saber.

Diada del Local dels Castellers d'Esplugues

De fet, sembla que hi va haver diverses estrenes, de canalla, la de l'Adri i alguna altra, però com sempre, ja sabeu, pregunteu a algú de tècnica, que jo ja passo prou pena amb lu meu. Per cert, que teníem un tou de músics.

Diada del Local dels Castellers d'Esplugues

Sempre que toquem la Polca amb Borinots o colles de zona tradicional penso que ens estem jugant que ens facin una cara nova. Que és una mica el que va passar a la festeta de després, que va estar molt bé, s'hi van quedar uns quants sobretot de Borinots i SaFa, que són les dues colles d'aquí a la vora, i va haver-hi un moment d'un altercat en el qual vaig estar involucrat involuntàriament, però bé, sembla que els dos més directament implicats van fer les paus i els altres dos que vam facilitar el conflicte doncs tot arreglat. Quan va acabar l'Urigami de punxar música, que va ser molt divertit, i després d'haver acabat d'aclarir el tema, vaig pirar cap a casa que ja en tenia prou i massa.

L'actuació sencera va ser aquesta:

@cargolins: 2pd4, 5d7, 4d7a, 4d7, vd5
@CastellersSAFA: 2pd4, 3d7, 4d6a, 4d6, pd5
@jovedesitges: pd4, 3d7, 3d7a, 4d7, pd5
@borinots: pd4, 4d8, 3d8, 7d7, vd5 

Fotos aquí i aquí. I aquestes són les que va fer l'Espada. Ben aviat, el vídeo.

I tanco aquesta chrònica aquí, sense poder entrar en gaires més detalls, però prou llarga que m'ha quedat, i aviam si per la de Can Vidalet no trigo dues setmanes. Apa, salut i castells i nyaputaspa.