16 de novembre 2009

Agredolça festa major del Clot

(Crònica a La Malla)

Ha estat una diada agredolça gairebé per a tothom. Els Castellers de Barcelona recuperaren esma però segueixen sense enlairar-se com ans solien. Els Moixiganguers d'Igualada acabaren ahir la seva millor temporada, tot i que amb el regust de no haver pogut completar la torre. Els Castellers d'Esplugues només carregaren el seu primer dos de set i els Castellers del Poble Sec no refilaren la millor tonada que saben fer, malgrat que canten bé i apunten millor.

El quatre de vuit amb agulla era ferm, de bellíssima estampa! Un quatre com cal i un pilar radiant dels Castellers de Barcelona. El tres de vuit, potser un pèl xuclat de dalt, assenyaladament de la rengla, es va completar amb algun dubte, i és que els ha costat massa als de Barcelona enguany, aquest castell, que encara no havien fet. El carro gros, per acabar, fou flors i violes, oli en un llum, una postal per emmarcar. Si una setmana abans havien sofert maldecaps aguts, ahir els barcelonins exhibiren el nivell que veritablement tenen. Santa Eulàlia els ajut!

Els segons foren els Castellers del Poble Sec, que en el seu millor any obriren amb el dos de sis. Més enllà d'un problema d'encaix amb segons, no se'n podria dir res més, perquè no oferí problemes, el dos, car estan en un moment increïble i això els queda curt. Han continuat amb el tres de set, espaterrant, antològic, fenomenal. HPlegaren amb el cinc de sis, que com és costum semblà un petit batibull, tot i que estava bé. Pot haver-ne sortit contenta del Clot una colla que fins fa molt poc encara no havia descarregat castells de set pisos!

Els Castellers d'Esplugues començaren la diada amb un castell inèdit, el dos de set. El primer intent va pujar bé de mides, però un petit problema a terços el féu baixar. A plaça es comentava que es podria haver carregat i, amb braó, descarregat, però els Castellers d'Esplugues són una colla molt conservadora i preferiren desmuntar-la. El segon intent va pujar molt tancat, i fins la carregada semblava bo; les gralles tocaren malament, i, quan encara sonava l'aleta, el dos caigué. Carregat? Intent? Qui sap! Doncs fou el primer dos de set dels cargolins, que va caure qui sap per què; la feble s'obrí molt a terços i acabà petant per dalt, però sense nervis i amb més confiança segur que es descarrega. Segur! Tot seguit els espluguins pararen el tres de set, esplèndid, i a tercera ronda, el tres de set amb agulla, un xic dubtós, però bé. Els Cargolins, que encara no han clos la temporada, feren ahir la seva millor actuació de la història.

Pel que fa als Moixiganguers d'Igualada, s'havia estat anunciant el dos de set descarregat tota la setmana, però per malaltia de la canalla no ha pogut ser. Així, platenjaren el cinc de sis per començar, en què la rengla s'ajuntà una mica massa a la torre, o potser al revés, el tres s'ha obert o la torre s'hi ha enganxat, tant hi fa. Alçaren per baix el tres de set amb facilitat i felicitat, cada pis al seu torn i ben acompassat. Per acabar, el tres de set amb agulla, fet a la perfecció, envejable i gloriós.

A pilars, els Castellers de Barcelona carregaren el pilar de set amb folre. El colós s'aixecà ferm i ert, però ja de bon començament el folre no ho semblà tant, de ferm i fort com el tronc. A la descarregada el segon es trobà inerme i es plegà. Llàstima! Segurament va faltar gent a assaig. Les altres tres colles feren pilars de cinc: Moixiganguers un vano lluent, brillant, eixorbant; les altres dues, de cinc.

Castellers de Barcelona: P4cam, 4de8a, 3de8, 4de8, P7f c
Castellers del Poble Sec: P4cam, 2de6, 3de7, 5de6, P5xs
Castellers d'Esplugues: P4cam, id 2de7, 2de7 c, 3de7, 3de7a, P5
Moixiganguers d'Igualada: P4cam, 5de7, 3de7xs, 3de7a, Vano de 5

Josep Santacreu