09 de maig 2010

Crònica per a lamalla.cat

Vilafranca i Capgrossos fan el dos folrat en l'Aniversari de Sants, que no el poden fer

Aquest diumenge els Castellers de Sants celebraven el seu XVII Aniversari acompanyats dels Capgrossos de Mataró i els Castellers de Vilafranca. En una diada que va servir més aviat per agafar rodatge, les dues colles convidades van alçar per primer cop el dos de vuit i Vilafranca, a més a més, el pilar de sis. De la seva banda, els Borinots es van haver de conformar amb tres i quatre de vuit i un nou de set espectacular.

S'havia parlat que els Castellers de Sants provarien el dos de vuit amb folre per al seu aniversari però, segons sembla, els darrers assajos de la setmana no van ser prou bons i van decidir, finalment, no arriscar-se i deixar-lo per a més endavant. Així, els amfitrions, que obrien plaça, van fer aquest diumenge, sense gaires problemes, una actuació molt semblant a les de les dues setmanes anteriors a Sitges i Vilassar. El tres de vuit amb què van començar va pujar i baixar sense remenar i amb mides perfectes, semblantment al quatre de vuit descarregat en segona ronda, que tampoc no va presentar gaires dificultats per als santsencs. En tercera ronda, descartada la torre, el nou de set va ser el castell escollit, que van plantar amb gran fermesa i sense gens de moviment. L'enxaneta va coronar, amb folgada tranquil·litat, els tres poms de dalt, i el bosc de rengles i pilars es va anar desmuntant amb harmonia clàssica. Donat que el dos folrat no havia pogut ser, el nou de set era una bona opció per tal de fer un castell inèdit aquesta temporada que fa molta colla, tant de tronc i canalla com de pinya.

Els Castellers de Vilafranca, que només havien actuat el divuit d'abril a Cal Figarot, en què, tot sols, van descarregar els dos primers castells de vuit, aquest diumenge estrenaven temporada com aquell qui diu i, certament, per ser gairebé la primera actuació de l'any, van deixar una molt bona impressió a Sants. Van començar amb el tres de vuit, tan maco com el dels Borinots, i van continuar amb la gran cita del dia, el seu primer dos de vuit amb folre, construcció que ja havien descarregat Minyons de Terrassa i Vella de Valls, aquesta el dissabte anterior a Reus. El dos es va muntar bé de mides i amb un folre poderós que, en tot cas, va veure com un dels rengles patia una sotragada perillosa i s'enfonsava una mica, gairebé en passar l'enxaneta. En tot cas, el moviment es va poder aturar perfectament i es va descarregar sense més problemes. Van acabar amb el quatre de vuit, també sense cap problema.

Els Capgrossos de Mataró, els tercers d'actuar, també amb el tres i el quatre de vuit fets les setmanes anteriors, es plantejaven, com la resta de colles, encarar el seu primer dos folrat, i com els verds van fer-lo folgadament, tot i que van deixar-lo per tercera ronda. Abans, el tres i el quatre havien estat descarregats sense perill però amb algunes dificultats. El quatre de vuit, castell amb què van començar, amb novetats a quarts, va pujar amb mides força dolentes, romboidal, però va ser defensat molt bé i amb prou feines va remenar. El tres de vuit posterior també presentava mides dolentes, en especial la buida, que estava molt estirada ja des de segons, però també com el quatre es va saber defensar molt bé i amb prou feines va remenar. Pel que fa a la torre, malgrat que estava una miqueta estirada, es va descarregar amb gran facilitat d'inici a final.

En ronda de pilars, els Castellers de Vilafranca van desmarcar-se amb el de sis, construcció que ja tenien al sarró els Minyons de Terrassa. Aquest pilar, que estrenava una acotxadora que també s'havia estrenat al dos de vuit, va caldre defensar-lo força, amb un parell de fuetades amb la motxilla. El tronc, molt ferm sobretot a segons i terços, i una pinya molt amatent, van encarregar-se d'avortar qualsevol mena de perill. Els Capgrossos, que sembla que hauran de canviar el segon pilaner habitual de la temporada passada per lesió, i els Borinots, van descarregar un vano de cinc. Els Castellers de Sants, a més, van muntar un pilar de cinc de dol per la mort del seu president, en Jesús Puparelli. Finalment, van fer pujar un pilar de quatre per les escales de l'església. Els vilafranquins, a més a més, van acomiadar-se amb cinc pilars de quatre.

En resum i per acabar com havíem començat, l'actuació del XVII Aniversari dels Castellers de Sants ha servit perquè les colles grans comencin a presentar credencials, i malgrat que Sants no va poder amb el dos, la resta d'actuació deixa molt bon regust i fa venir salivera pel que ens depararà aquesta temporada, que es presenta molt interessant i disputada en un any que és, com tothom sap, de Concurs. Les colles de dalt avancen molt bé, i les de set i vuit també; aquest 2010 serà un any casteller apassionant.

Castellers de Sants: P4 caminat, 3d8, 4d8, 9d7, vano 5, P5 dol, P4 caminat
Castellers de Vilafranca: P4 caminat, 3d8, 2d8f, 4d8, P6, 5P4 simultanis
Capgrossos de Mataró: P4 caminat, 4d8, 3d8, 2d8f, vano5