05 d’octubre 2023

2023 Festa Major de Sant Mateu

I ja tornava a ser aquí Sant Mateu. Després de bastants anys sense poder viure la festa major sencera, enguany diríem que l'he viscuda bastant cada dia, que em venia força de gust. A més a més, com que el dia del patró s'esqueia al bell mig de la setmana, hi ha hagut actes set dies seguits. El mateix dilluns ja hi havia qui començava la gresca, amb allò de la bota i el ferro, que és pujar i baixar fins a la font del Ferro i anar trascolant i libant per entrar en calor, pel que tinc entès. Jo ho vaig deixar per l'endemà, després d'assaig, que hi havia la moscatellada de cada any.

L'endemà dimecres ja era el dia del toc d'inici i el pregó. Parlar d'aquest tema potser fa una mica de mandra, però ho resumirem en el fet que el PSC continua anant a la seva d'esquena al poble™, ara a l'espai elitista que ha comprat per tres milions d'euros allà a l'espai Corberó, amb el clàssic pregoner de prestigi que és d'Esplugues tangencialment —en aquest cas l'Unzué, que deu viure a la part alta—, mentre que les entitats fan un pregó alternatiu amb una persona destacada del poble —era el Domènec Anguera, director durant molts anys del Lola Anglada i recentment jubilat—, en un espai obert, la pista vermella del Pou d'en Fèlix —l'Ajuntament com si no existís, la Pilarín deu estar fins als collons que la xiulin i fa el seu espectacle mig privat per a la seva parròquia al costat de l'església.

Festa Major d'Esplugues 2023  

El pregó va ser, com de costum, molt divertit. Començava la cosa al Brillas, amb l'homenatge als traspassats; un dels difunts aquest any ha estat el mateix roure on fèiem les ofrenes, sembla que l'Ajuntament no el regava pel tema de la sequera i, on abans hi havia un petit roure, ara hi ha un clotet. Després sortíem en cercavila, fèiem alguns pilarets i arribàvem al Pou, on sentíem el pregoner i, en acabat, les corrandes del Ferro, del Marcel Casellas, enguany amb el Joan Isaac com a artista convidat. Això dels convidats, sovint passa que fan les seves corrandes que sembla que les llegeixin per primera vegada. Després hi havia d'haver un concert al Brillas, però l'Ajuntament sembla que es va descuidar de demanar l'equip de so. Això de l'Ajuntament comença a ser bastant lamentable. A cada majoria absoluta són més totalitaris, al final aquests socialistes acabaran proclamant la dictadura del proletariat a Esplugues.

FM- Cercavila (436)  

Per ser un dimecres sense concert se'm va allargar moltíssim la nit, dijous ja anava una mica destruït. Era el dia de la cercavila interminable que va del Brillas a la plaça Catalunya. Què direm d'aquesta magnífica passejada pels carrers d'Esplugues? Abans es feia el dissabte de vigílies, diguem-ne, però com que he estat tant de temps desconnectat i sense poder participar en aquests actes, és el primer cop que recordo fer aquesta odissea pel poble. En fi, nosaltres vem anar fent pilarets, una mena de punki molt col·locat es va unir a la comitiva, vem desmuntar un 4de6 a la cruïlla entre 8 de Març i Llunell —no recordo què va passar, la veritat és que allò era un desgavell general—, vem continuar fins a la plaça Catalunya i vem descarregar un 3de6 davant la gent que hi havia a les grades. Vem anar a sopar a Àngel Guimerà, vem estar una estona pel Brillas i vem anar escampant la boira.

I ja era divendres. L'assaig va anar força bé, vaig anar cap al correfoc, vaig estrenar les barraques fins una mica tard, etz. En fi, no ho sé, va ser diguem-ne una nit com la de tantes altres nits de Festa Major, saludant gent d'aquí i d'allà i entuixegant-nos joiosament.

Prediada

2023 FM Sant Mateu

Dissabte era el dia de la Prediada. Al matí vaig aconseguir anar al concert vermut, amb gloses i tota la pesca. Vaig descansar una estona i a la tarda fèiem castells amb els Capgirats i l'Adroc. Després dels dos pilarets de 4 d'entrada sortíem de 4de7 amb agulla, on tornava a fer d'agulla de l'agulla. La sensació va ser prou bona, tot i el xivarri de la plaça, si més no jo vaig estar força tranquil.

En el 5de7 tornava al mateix lloc del 5 de Gràcia, i un altre cop em va semblar que anava tot prou bé, diria que fins i tot els de tronc confirmaven aquest extrem tan extremat, o potser el confonc amb el de Gràcia, que sí que va ser molt tranquil. En el 4de7 de tot seguit, però, no va anar tot tan rodat: es va tancar enmig de la xefla general, un cop quadrat els baixos es van moure, la gent de pinya papallonejava pels puestos, bé, allò que la concentració no existeix i el resultat va ser un bunyol espectacular que es va aguantar perquè era un trist 4de7, però va ser una mica un drama.

Acabàvem amb un pilar de cinc on em van posar al sisè cordó —vaig voltar per fora— i amb un pilar folrat de canalla que no vaig veure perquè vaig volar cap a veure el final del Barça, que va marcar tres gols en vuit minuts per remuntar un partit que tenia més que perdut al minut 82. Després d'allò doncs vem anar a sopar, vaig passar pel concert de Bastoners però el recordava diferent i em vaig avorrir una mica, vaig tornar a les Tres Esplugues, els Cane Peelers van estar bé perquè van tocar una cançó Kancer de Sida, que si no no són festes d'Esplugues ni són res, i en acabat l'Orquestra Mitjanit, i vaig anar a dormir a una hora mínimament prudent.

Diada de Festa Major

2de7 carregat Castellers d'Esplugues  

Cap a les onze i poc pul·lulava per la plaça, amb els Diables obrint la cercavila cap a l'Ajuntament, on per variar no hi era l'alcaldessa, que va acabar arribant als pilars suposo que per fer-se la foto. Després dels Atabalats fèiem el pilar d'entrada i començava la història.

I la història és que ens va caure la torre. A assaig l'havia vista prou bé, l'havíem passada neta i el tronc aguantava les batzegades que venien de dalt. En aquest cas, però, veient el vídeo més tard, tothom va constatar que la torre va pujar excepcionalment lenta, que els estires i arronses d'allà dalt van passar molta factura, que amb l'acotxadora col·locada el rebombori i l'aplaudiment de la nostra plaça, que no té gaire idea de castells, va acabar d'atabalar una mica tota l'estructura, que després de la travessada de l'enxaneta el tronc havia treballat com un 2de8 i que no va poder aguantar més i va acabar petant per dalt. La caiguda no va ser gaire dura, perquè a diferència de les de fa alguns anys, que ens saltaven a la primera, aquesta vegada la vem estar defensant força estona, o sigui que com a mínim va caure relativament bé. En tot cas, una altra llenya de torre, ara feia temps que no ens queia —des de la carregada del 2015, sembla.

2de7 carregat Castellers d'Esplugues 2023  

Actuaven amb nosaltres Capgrossos i Matossers, una combinació diguem-ne que inusual. Nosaltres en segona ronda vem desmuntar el 5de7, perquè amb l'atabalamenta de tot plegat i altres històries no van veure que el quadraven tot just sota de l'arbre. Anava pujant i dosos anaven apartant branques; hauria estat bonic que l'enxaneta passés de pom a pom agafant-se a una branca a l'estil Tarzan, però el que es va fer va ser baixar el castell. Vem repetir sense perdre ronda —cosa que també va crear confusió, perquè el més normal era esperar que tiressin Capgrossos; jo vaig perdre la meva posició de segones laterals i em vaig col·locar en un lloc a prop— i el vem descarregar sense més problemes. En tercera ronda podríem haver fet el 3de7 per sota, però després de la nostra llenya i de la dels Matossers —que va fer aturar una mitja hora l'actuació—, la tècnica va decidir, amb bon criteri al meu parer, descartar-lo per a un altre dia més feliç i provar el 4de7 amb agulla, que suposo que va anar bé, però en qualsevol cas jo ja no hi pensava gaire, en castells. Vem fer dos pilars de 5, els de 4 al balcó, la foto de grup, dinar al local, la festa es va allargar, vaig passar un moment per l'escalabirres, jo ja anava força destruït i vaig plegar d'hora cap a casa, després de donar un cop d'ull a les barraques, però ja no podia més. Per cert, que els Capgrossos ens van tornar a fer plaça de 9, després des del 2018, que també el van descarregar els mataronins.

P1090278

Això han estat les festes per a mi: he anat a gairebé tot el que organitzava Festes, a les de l'Ajuntament ni tan sols sé què hi feien, m'ho he passat prou bé, com abans, amb llums i ombres castelleres, amb molt més bon rotllo entre entitats, que és una cosa que sí que ha canviat molt els últims anys que em fa especialment content. Segur que m'he descuidat moltes coses, però mala sort; per qüestions tècniques, demaneu a algú que en sàpiga, jo prou pena tinc amb lu meu. L'any vinent ja vorem si treballo o què puc fer, de moment Sant Mateu 2023 superat.

Em faig gran i el cansament de Festa Major em va durar fins al dimarts següent, que no vaig anar a assaig. Per això vaig rebre el prèmit antipinyaire del mes!

Antipinyaire del mes

I això és tot, visca Esplugues, visca els cargolins, i mori el mal govern. I ara la feina és meva per fer el recull de resultats de totes les actuacions de fa dues setmanes:

Pregó i toc d'inici
pde4, pde4, pd4, pd4

Cercavila festiu
pd4, pd4, pd4, pd4, id4d6, 3d6

Prediada
Cargolins: 2pd4, 4de7a, 5d7, 4d7, pd5
Adroc: 2pd4, 3d6, 4d6, 3d6a, pd5, pd4
Capgirats: pd4s, 3d6, 4d6, 3d6a, 2pd4

Diada FM
Cargolins: pd4cam, 2d7c, id5d7, 5d7, 4d7a, 2pd5, 2pd4 balcó
Capgrossos: pd4cam, 2d8f, 3d9f, 9d7, vano5
Matossers: pd4cam, 2d6, 3d7c, 4d6, pd4

Les fotos són al mateix lloc i els vídeos ja els penjaran en aquesta llista de Youtube, de moment hi ha el de la torre que corria per WhatsApp.