10 de setembre 2007

Margeners

Aquest matí he llençat a la bústia de la Facultat el meu treball de Participació Política, convienientment inspirat en el de la Griselda, però totalment refet amb les lectures que he arribat a fer i amb la inspiració del whisky. Rellegint-lo aquest matí he vist que estava bé, i damunt la bici via UÀB. He pagat els tres crèdits de Castells i a l'Abacus he demanat que em duguin la Hiparxiologi d'en Francesc Pujols.

S'han presentat aquest diumenge els Castellers de Guissona, amb el nom de «Margeners de Guissona». Els margeners eren els qui construïen una mena de murs que esglaonaven els sembrats i delimitaven els camins. He vist fotos d'aquests «marges» degut als meus quatre anys a l'Àrea de Guissona. I sí, s'obre una nova zona castellera en la inexplorada àrea de Guissona i de la Segarra. Penso que anar-hi a fer castells a l'istiu ha d'ésser sufocant, però que a l'hivern te n'has de quedar ben glaçat, i que la Segarra és una comarca no gaire poblada i ja veurem com s'ho fan per tirar endavant. Veient les imatges de Guissona, recordava el meu periple per la vila, i la impressió que em va causar l'Emporium de la Cooperativa Guissona; quin feredat, la mare que els va parir. Les imatges eren només de la plaça de l'església, que és porxada i és molt maca. El veritable monument és, però, l'escorxador més gran d'Europa i totes les dependències administratives, bancàries i etcètera que en depenen.

Els Castellers de Guissona, en el seu desflorament, van estrenar 3de6, 5de6 i 4de6a. És una actuació que es pot considerar meritòria, tenint en compte que tot just comencen ara. S'ha repetit mil vegades que hi ha colles que porten deu o quinze anys que no són capaces de fer una actuació de sis completa, i també he arribat a llegir (Guillermo Soler dixit) que hi ha ben bé una quinzena de colles que encara enguany no han provat el 5de6, entre les quals hi som nosaltres, els Castellers d'Esplugues. Potser això ha estat la gota que ha fet vessar el got: cada colla té un context determinat, i ser més o menys gent i tirar uns o altres castells depenen, de vegades, de factors externs. I haver descarregat o no el 5de6 pot ser qüestió de prioritats. Evidentment, ells volien fer el màxim possible. Felicitats.

En fi, poca cosa més puc dir jo ara, ja.

Margeners de Guissona