09 de novembre 2008

Festa Major del Clot

Aquesta és la crònica per a Falques

Festa Major del Clot

Els Castellers de Barcelona, a una setmana d'acabar la temporada, descarreguen per primer cop a la història el 4de8a i carreguen el segon pilar de sis de la temporada, en una diada en què han de descartar l'assalt als castells de nou. Els Castellers de la Vila de Gràcia, tot preparant-se per a la seva Diada, superen el tràmit sense dificultats, i els Castellers d'Esplugues ensopeguen amb el 5de7.

Els amfitrions, els Castellers de Barcelona, han completat la millor actuació del 2008, tot esperant poder mantenir el nivell de nou a Terrassa el diumenge vinent. Han obert plaça amb el seu cinquantè 2de8f descarregat, que ha pujat força bé però amb uns lleus problemes d'encaix del folre amb el terç del rengle de la descarregada, que ha fet trontollar i obrir una mica l'estructura, sobretot després de l'aleta. A aquests problemes de lligadures, cal afegir-hi el fet que el quart d'aquell mateix rengle s'ha quedat en calçotets per lligar-se malament els pantalons. Així, entre aplaudiments de la plaça, i algunes riallades, els barcelonins han començat forts la seva diada.

A segona ronda han deixat actuar abans els graciencs, segons m'informen perquè hi havia un component de la canalla que no estava en condicions de pujar en aquell moment. Després del 4de7a de Gràcia, que comentarem tot seguit, la plaça de Valentí Almirall ha pogut admirar el primer 4de8a dels Castellers de Barcelona. Aquest castell, de molta dificultat, ha pujat força desmanegat al quatre, en forma d'ou però força ferm, i amb el pilar del mig bastant més trontolladís, que, així que ha vist els segons del 4 fora, s'ha pogut mantenir dret poca estona en la descarregada. Hi ha hagut uns moments de silenci... seguits de l'esclat de joia per la proesa aconseguida.

Per tancar rondes, un 3de8 perfecte en tots els aspectes. Per acabar, han provat el pilar de sis, que ja havien descarregat a Molins de Rei dues setmanes abans. Com és preceptiu, s’ha alçat molt de mica en mica i amb molta cura, i l'enxaneta, amb gran finor, l'ha coronat amb aquella alegria. En tot cas, s'hi ha estat potser un pèl massa temps, allí dalt, i en baixar el pilar es decantava perillosament enrere. El quart ho ha mirat de compensar, però amb la nena davallant per la seva esquena tot se n'ha anat endavant i ha cedit.

Per la seva banda, els Castellers de la Vila de Gràcia han presentat un programa assequible per a ells amb el 5de7 com a millor castell, una construcció que ja han assolit deu cops aquesta temporada. La seva canalla, però, era molt menudeta i inexperta, i alentia la consecució dels castells. Així, el primer que han presentat, el 4de7, s'ha bastit amb lentitud però fermesa, tot i que ha perdut mides a quarts, tancant-se una mica, sense cap indici de perill per enlloc. A segona ronda, el 4de7a ha estat més àgil i s'ha completat sense problemes. El 5de7 també ha estat bé, amb un tronc molt segur malgrat la fragilitat de la canalla. I, per acomiadar-se, un rutilant pilar de cinc.

Els darrers a actuar eren els Castellers d'Esplugues. El 3de7 inicial, ben apamat i parat com en una foto, els ha animat a provar el 5de7 a segona ronda, un castell que havien descarregat els dos cops que l'havien provat aquesta temporada, els dos únics del seu historial. El 5 s'ha anat bastint sense problemes, però amb acotxador i enxaneta enfilant-se pels dosos del tres, sembla que una batzegada inopinada a quarts els ha fet saltar pels aires, emportant-se la resta del cinc. Els cargolins es miraven incrèduls, sense saber per on havia petat ni per què: potser excés de confiança, o manca de prou camises a assaig i plaça. En repetició han fet un 2de6 de mides horribles, encara commosos per la llenya, i per acabar el 4de7, que segons les fonts ha estat el pitjor de la temporada, i és que els segons anaven cadascú a la seva bola. Esperem que es recuperin per les dues actuacions que els resten, i que no perdin l'interessant viarany dels castells de set i mig.

I així, amb disparitat de sensacions (els uns molt bé, els altres bé, els últims regular), cada colla ha enfilat el seu camí, tot delint-se per assolir els cims dels seus horitzons, cadascuna segons la seva alçada: nou, vuit, set i mig.

Castellers de Barcelona: 2de8f, 4de8ac, 3de8, Pde6c
Castellers de la Vila de Gràcia: 4de7, 4de7a, 5de7, Pde5
Castellers d'Esplugues: 3de7, i5de7, 2de6, 4de7, 2Pde4